Fatuskók laskagombával történő megsemmisítése

Az általunk kivágott fák földben maradt részeinek eltávolítására az egyik leggazdaságosabb módszer a gombával történő beoltás. A fa egészséges, friss vágású, még eléggé lédús kell hogy legyen.

A tuskó nagyságától függően lyukakat fúrunk a fába (egy átlagos méretű tuskóba 8-10 db 15-20 mm átmérőjű lyukat), majd a fúrt lyukakba tömjük a gombával átszőtt oltóanyagot. Ezt követően a tuskót lehetőség szerint földdel (15-20 cm vastagon) és fekete nejlonnal letakarjuk 4-5 hónapon keresztül. Ez idő alatt fény ne érje a tuskót.

Az idő lejárta után és megfelelő időjárási körülmények esetén kezdődhet a gombaszüret. Ha szerencsénk van a gomba éveken keresztül terem. A tuskó gondozást nem igényel. 

A végeredmény sok-sok finom gomba és egy elkorhadt fatönk.

Ajánlott fa típusok (a teljesség igénye nélkül): bükk, nyár, fűz, szil, csertölgy, juhar, hárs, gesztenye, kőris, dió, alma, cseresznye, stb.
Nem ajánlott fa típusok: akác, nemestölgy, illetve a fenyőfélék

Gombák szedése
Ne várjuk meg, amíg a kalapok teljesen kinyílnak, kiterülnek, enyhén visszahajlott állapotban szedjük le őket. A gombákat tönkjüknél fogva csavaró mozdulattal szedjük le, vagy késsel tőben az aljzatnál vágjuk le, de vigyázzunk arra, hogy gombacsonk, gombamaradék ne maradjon a blokkon!

Figyelem! Kora tavasztól késő őszig a kertekben a laskagombáktól függetlenül de az általunk beoltott fatuskók közelében megjelenhetnek vadgombák. A szedésnél ügyeljen, hogy csak az általunk beoltott laskagombát szüretelje le! A csokrokban növő laskagomba jól megkülönböztethető más vadon termő gombáktól.

Farönkös termesztés 
Külön megállapodás esetén a már kivágott fa rönk egy részét is fel lehet használni gombatermesztésre. Ekkor a fa rönk egy részét 5 db kb. 20 cm vastag szeletekre vágjuk fel. A kert egy árnyákos szélvédett helyén egy előre kiásott gödörben összeillesztjük a karikákat úgy, hogy minden vágásfelületekre vékony rétegben rászórjuk az oltóanyagot. A földbe állított tuskó 2/3-ad része föld alá, 1/3-ad része a felszín fölé fog esni. A föld fölé eső részt földdel vastagon betakarjuk, hogy az, az elkövetkezendő 4-6 hónapon keresztül ne kapjon fényt és védve legyen az időjárás szélsőségeitől. 

Ez a módszer az őszi oltásnál is alkalmazható, a laskagomba ugyanis áttelel.

Az oltásnak és átszövetésnek egy másik módja az, amikor a felfűrészelt és beoltott rönköket, a kiszáradást elkerülvén fekete színű

 fóliába csomagoljuk, majd kertünkben vermeljük el, vagy sötét hűvös helyiségbe hely

ezzük el (pl. pince, garázs). Mindkét esetben fontos, hogy az átszövődés ideje alatt fény ne érje a rakatot. Az átszövődést követően, mely ebben az esetben is 4-6 hónap a fentiekkel azonos módon járunk el, tehát az átszövődött rönköt úgy ássuk le, hogy annak 2/3-ad része föld alá, 1/3-ad része föld fölé essen. Ekkor viszont a föld fölé eső részt már nem kell földdel betakarnunk.

Tavaszi oltás esetén szeptemberben, őszi oltás esetén a tavaszi hónapokban takarjuk ki a földfelszín fölé eső részt. Száraz időjárás esetén a rönköket és környéküket néha meglocsolhatjuk. A laskagombával beoltott farönk a fa fajtájától, keménységétől, minőségétől függően főleg tavasszal és ősszel, nedves, hűvös időben 2-4 éven keresztül terem gombát. 

« Vissza a tudnivalók listájához

  • A famester és az Ő fűrésze
  • A favágó magányossága
  • Húzd meg jobban menjen a munka, aki itt van.......
  • Önök rendeltek koronát ?
  • Szolárlámpa és a kugli