Favágás

Az árajánlatadástól a favágásig. Mielőtt felhív minket, kérem olvassa el figyelmesen a következőket.

1. Árajánlatadás helyszíni felméréssel

Ahogyan nincs két egyforma ember úgy nincs két egyforma veszélyes fa és nincs két egyforma veszélyes környezet sem. A fa kivágásának várható idejét és a kivágáshoz szükséges felszerelés igényt egy helyszíni felmérés során állapítjuk meg. A felmérés ingyenes. A helyszín lehetőleg Székesfehérvár és 50 km-es környéke. Ennél messzebbre csak valami nagy kihívás esetén megyünk el.

A fogyasztóval történő megállapodás során a következő kérdések kerülnek tisztázásra

  • A veszélyes fa kivágásának fogyasztó által viselt költsége

Ennek az ellenértékét kell megegyezés alapján a favágás végeztével kifizetni.

  • A kivágásra ítélt fa további sorsa

Megállapodás alapján a fa lehet a favágóké. A törzset, illetve a kellően vastag ágakat feldaraboljuk, majd elszállítjuk.

A fa maradhat a fogyasztónál. A további felhasználás megkönnyítésére a karvastagságúnál vastagabb gallyakat illetve a törzset kb. 30-50 cm-es részekre daraboljuk. Ezt hívja a köznyelv kuglizásnak. Ezt a továbbiakban már csak hasogatni kell.

 

  • ​A gallyak sorsa

Az eddigi tapasztalatok alapján a gallyakat egy rövid szárítási időszakot követően a fogyasztók nagyrészt elégetik. Az általános tűzgyújtási szabályokról a "Tudnivalók" menüpont alatt tájékozódhat. 
Ha az elszállítás mellett döntene, tudnia kell hogy ennek van egy
- felrakodási;
- szállítási;
- lerakodási;
- szeméttelepi átvételi (kb.:8-10 Ft/kg) költsége. 
Ezért ha van rá elegendő hely, érdemes a gallyakat egy rövid ideig a helyszínen tárolni. Ez idő alatt a gallyak megszabadulnak a levelektől és olcsóbbá válik a szállításuk és átvételük.

A szeméttelepek átvételi ideje elég korlátozott, ezért az esetek többségében a fakivágással egyidőben a szállításra nincs mód. 
Jól látható hogy ez a tevékenység inkább szállítmányozási és nem favágási kérdés.  

  • A tönk sorsa

A tönk a földben marad, ami idővel elkorhad.
A törzset a legtöbb esetben a földtől néhány cm magasságban vágjuk el gyakorlatilag talajszinten.

Bizonyos fák esetében a korhadást segítheti a gombával történő oltás.
Ez egy kellően kellemes és nem utolsósorban olcsó módja a tönktől való megszabadulásnak.  A tönköt több helyen megfúrva gombával oltott búzaszemet vagy faforgácsot helyezünk a fába amit letakarunk néhány hónapig. Ezt követően szüretelhetjük a gombát. A gomba viszonylag gyorsan és kellő mélységig feléli a tönköt.

Tönk leégetése.
Ez szintén az egyszerűbb megoldások egyike. Természetesen a még nedves tönk nem meggyújtható. Ezért száraz fából rakjunk a tönk fölé egy mágját amin egy bográcsban vőzzünk valami finomat. Ez először csak kiszárítja a fát és elzárja a nedvesség útját. Elsőre csak elszínezi a tönköt, de minden egyes bográcsolás alkalmával leég egy rész és ahogy szárad a tönk, egyre több rész ég le. 3-4 bográcsolás már jól átható jelentős csökkenést eredményez.     

A tönk kérésre kiemelhető.Ez nem egyszerű feladat.
Van speciális gép, ami megfúrja a tönköt és ezzel gyakorlatilag szétforgácsolja azt. Ehhez azonban komoly célgép kell, ami nagyon drága.
Építkezések esetén Láttam markolóval és kisebb bobcat-el is szép eredményeket értek el.
Ha ez sem megoldható, marad a tönk fizikai körbeásása a gyökérzet szisztematikus darabolásával. A munkát vésőgéppel, csákánnyal, baltával végzik. A munka várható időtartama a fa méretétől függően ½ naptól több napig terjedhet. Ez elég embertelen munka. Eddig vagy olyan emberrel találkoztam aki még nem csinált ilyet, vagy olyat, aki nemigen akar mégegyszer ilyet csinálni. 
 

2. Amennyiben ajánlatunk elnyerte tetszését egy közösen kiválasztott időpontban megkezdjük a fa kivágását.

A veszélyes fák kivágása távolról talán egyszerűnek tűnő tevékenység, de korántsem az. Szükség van speciális szerszámokra, alpinfelszerelésekre, a veszélyes munkák során kötelezően minimum 2 főre, matematikai, statikai, szilárdságtani ismeretekre, sok-sok gyakorlati tapasztalatra, az alpinmunkákban való jártasságra és végül de nem utolsósorban, némi bátorsággal kevert őrültségre.

Az irányított döntés mindig jár bizonyos kockázatokkal. Még sok éves tapasztalattal rendelkező képzett favágót is tréfálhat meg egy hirtelen feltámadó szél, vagy a fa tönkjén belül található betegség. Ezért választjuk veszélyes fák esetén az esetek többségében a felülről történő részenkénti darabolást.

 

Hogy hogyan történik mindez? Más és más módszerrel. Itt van néhány példa a leeresztési lehetőségek közül amiket alkalmazni szoktunk a teljesség igénye nélkül. A link egy angol nyelvű honlapra mutat de a rajzok magukért beszélnek: https://www.youtube.com/watch?v=hgp9f7RbHRU

Tapasztalat nélkül soha ne kezdjen fa kivágáshoz! Lehetőség szerint ne is vágjon le róla nagyobb részeket, mert a fa egyensúlyának megbontása jelentősen nehezítheti a későbbi kivágást és növelheti annak költségét.

Ha esik az eső, hull a hó vagy számunkra kedvezőtlen irányból jelentős szél fúj, a favágást élet és vagyonbiztonság miatt elhalasztjuk. Minden segítséget köszönettel fogadunk, de az irányítás feladata a fa tetején dolgozó emberé. Az Ő utasítását maradéktalanul be kell tartani minden munkaterületen lévő embernek.

3. A famesteri munka végeredménye

Az eredmény nem más, mint néhány kellően fáradt favágó és egy olyan remélhetőleg elégedett ügyfél, aki látva és esetleg tevékenyen segítve munkánkat szívesen ajánl másoknak.

Minden segítséget köszönettel fogadunk életkortól függetlenül. Képesek vagyunk megtalálni a hangot oly ifjú favágópalántákkal, akik életkora nem több mint 5-6 év ugyanúgy, mint az idősebb generáció akár 80 éves képviselőivel.

A lényeg nem az elvégzett munka mennyisége, hanem az emberi kapcsolatok és a kaland.

Büszkék vagyunk arra, hogy famesterek lehetünk. Bárki aki részt vesz benne velünk át fogja érezni a fizikai munka és a látványos gyors eredmény örömét. A favágás az egyik ha nem a legproduktívabb munka a világon. Hofi Géza mondta egyszer: "A sebész, az igen, ha az azt mondja levágtam, akkor levágtam."
Na, mellébeszélés itt sincs. Az illat, az eredmény a látvány csodálatos.

Csak bíztatni tudok mindenkit. Ha megrendeli nálunk a favágást, álljon be segíteni. Olyan élményben lesz része amit nem fog megbánni. 

 

  • Csiperke gomba termőzsák
  • Irány felfelé
  • Na, akkor engedem !!