Pad készítése rönkfából avagy mit kezdjek a kivágott fával?

Bizonyos korlátok között és ha igény mutatkozik rár, van arra lehetőség, hogy kellően gyorsan és a lényeg hogy a helyszínen, az amúgy eltüzelendő fából padot készítsen a favágó.

Ritkán de azért időnként korábban kérték tőlünk, hogy a kivágáskor lehetőleg a nagyobb darabokat hagyjuk meg rönkben, mert az majd jó lesz valamire. A házak mellet növő girbe-gurba vagy esetleg gyorsan növő fafajták bútor készítésére ritkán felelnek meg. Ezen túlmenően a legnagyobb problémát mégis egy rönk hátsó kertből történő kivarázsolása jelentette. A páran összejövünk és majd feltesszük egy autóra ötletek nem szoktak összejönni. Ha mégis valahogy sikerült is, a rönköt el kellett szállítatni egy fűrésztelepre ahol felvágták, de hát onnan a feldarabolt fűrészárút vissza is kellett szállítani. Kell keresni egy megfeleő páratartalommal ellátott helyet ahol szárítani kellett a fát hogy ne penészedjen be.
Szóval mikor elmondtuk a vásárlóknak hogy mivel jár mindez, hamar elment a kedvük és maradt a tüzifa kuglikra való feldarabolás. 

Kerestünk hát egy olyan megoldást amivel kellően gyorsan és legfőképpen a helyszínen képesek legyünk valami egyszerű rünk valamit készíteni.

Nem kell hozzá más mint egy kb 1,5 m hosszú közepes rönk, a STIHL láncfűrészre szerelehető speciális keret és egy fára felrögzített vezetőléc amin fut a fűrész. No meg persze egy ügyes favágó akinek van egy erős fűrésze amivel hosszanti irányban is lehet vágni. 

 

 

Azért ez nem egy könnyű feladat mert a fűrészt nem hosszanti vágásra találták ki.

 

 

 

 

A végeredmény azonban egy olyan retro rönk pad ami megéri a fáradságot.

A képen nem látszik de azért a kuglikat is meg kell faragni, hogy a rönk íve beilleszkedjen a egy vájatba. Van aki összecsavarozza, van aki nem. Elvileg a súly önmagában elég nagy ahhoz, hogy ne nagyon mocorogjon a rönk a kuglikon.

 

A végén azért akad a gazdának is dolga, mert a kérget le kell szedni a fáról, illetve érdemes lecsiszolni és valamivel lekezelni a kész művet.

A következő ötlet a virágtartó, de ezt már csak azoknak akik tényleg megérdemlik, mert hát ilyen azért nem lehet mindenkinek.

 

 

 

 

 

 

« Vissza a tudnivalók listájához

  • Irány felfelé
  • Szolárlámpa és a kugli
  • Te is fel akarsz jönni?
  • Csiperke gomba termőzsák